Foto ezelhoeve

De Voerstreek

Voeren (of aardrijkskundig "De Voerstreek") is een verzameling van zes kleine deelgemeenten die samen goed zijn voor een totale oppervlakte van 50 vierkante kilometer en een bevolking van 4318 mensen. Het enige stukje Vlaanderen aan de oostelijke zijde van de Maas. Mits het wegwerken van wat mogelijke anachronismen kan men in de Voerstreek gemakkelijk de illusie zichtbaar maken dat wij gestresseerde mensen uit de 20ste eeuw, erin kunnen rondlopen en kunnen genieten van een leefklimaat dat wij verloren waanden, en dat wij elders inruilden voor industrieterreinen, winkelstraten, woonwijken en kunstmatig aangelegde parken.

De Voerstreek is een beetje als een vergeten zolderkamertje waarop we mogen rondsnuffelen, nadat onze ogen zich wat aangepast hebben aan het schaarse licht en we vergeten even de gejaagdheid van het drukke leven op de andere verdiepingen, dan ontdekken we daar, onder een laagje stof, de rust en ingetogenheid van de vorige generaties.

De Voerstreek moet je bezoeken als een groot "levend" openluchtmuseum, dat je bij voorkeur te voet of met de fiets doorkruist. Romantische dorpskommen, majestatische hoeven, typische vakwerkhuizen, fraaie kastelen en een paternoster van kappelletjes en veldkruizen vind je er nog in een behoorlijke harmonie met het sterk glooiende heuvelland dat uitgesneden wordt door pittige riviertjes en beken. Hoogstambomen, meidoornhagen, loofbossen, dichtbegroeide "graften" en uitgestrekte weilanden zorgen ervoor dat de streek in elk seizoen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op bezoekers.

De aantrekkingskracht wordt nog versterkt op de bezoeker die een keer van de Voerense lekkernijen heeft geproefd. Voeren kan prat gaan op een heel gamma van eigen specialiteiten. Het loont de moeite om bij boer Pinckers een Hervekaasje te gaan kopen, in "Kelders I genne Pley" een heerlijke fles hardfruitwijn of in de schaduw van de voormalige commanderij van de Duitse Orde, bij boer Wiertz een pot perenstroop (zonder toevoegingen, puur natuur) te kopen. U heeft het allang begrepen, ook in de Voerstreek ging de spreekwoordelijke liefde altijd langs de maag en dat doet ze nog altijd. In Voeren kun je heerlijk tafelen, gezellig in de brasserie, herberg of dorpscafe met o.a. "konijn uit grootmoeders pot, een tripplank, pannekoek, of kaasschotel…… of uitgebreid in onze vele restaurants.

Als je vanuit Voeren een cirkel trekt met een straal van 28 kilometer, dan liggen binnen die actieradius de cultuursteden Maastricht, Aken en Luik, maar ook Eupen, Valkenburg, Vise en de oudste stad van België Tongeren (met op zondagochtend een enorme antiekmarkt !) Zonder te willen beweren dat dit gebied de navelstreng van de wereld is, mogen wij toch zonder schroom stellen dat wij ons daar bevinden in een stuk bakermat van onze noord-west Europese beschaving. En dat kun je proefondervindelijk zelf ontdekken….. liefst vanuit het rustige Voeren, te voet of op de fiets.